Нове життя Бібліотеки Сад

Нещодавно відбулось офіційне перевідкриття бібліотеки №31, віднедавна Бібліотеки Сад, що на Кам’янці. РяснеNews дізналось про хід ремонту, зміни та подальші плани одної з головних культурних установ мікрорайону.

Ремонт почався майже три роки тому. У жовтні 2018 року тодішня керівниця Управління культури міської ради Наталія Бунда прийняла відповідне рішення. Основну діяльність – забезпечення читачів книжками тут вели аж до жовтня 2019 року.

Взагалі не вели ніякої діяльності на початку пандемії, коли настав жорстий карантин: ремонт не відбувався, так як будівельна фірма також була якийсь час на карантині.

Крім безпосередніх виконавців допомагала ремонтувати приміщення громада. На сторінці закладу є чимало фотозвітів як різні люди переносили речі, допомагали прибирати. Така допомога була регулярно. В прибиранні приміщення після ремонту також допомагали колеги з інших львівських бібліотек для дорослих.

Також долучилась ексдепутатка Ірина Оршак, яка голосування за виділення коштів на бібліотеку, а її помічниця Ольга Боднарчук носила книги під час ремонту. Але і бібліотекарки робили самотужки те, що було їм під силу.

Між іншим, заклад відновить звіти перед населенням, які проведуть коли це дозволятимуть карантинні обмеження. Відтак обговорять що зробили, що громада хоче бачити у бібліотеці, що зможуть робити разом.

Новий дизайн

Дизайн інтер’єру розробляли у “Науково-виробничій фірмі “Рутенія”, яка також здійснила авторський нагляд. Але більшість рішень директорка фірми Ольга Криворучко обговорювала з бібліотекарями, а саме комфортність, доступність. Це стосується як архітектури, так і умеблювання. Наразі працівниці бібліотеки всіма цими рішеннями задоволені. Залишилось дочекатись відгуків про це від читачів та просто відвідувачів.

Нова айдентика

Це у 2019-2020 роках почали працювати над новою символікою закладу. Назва «Бібліотека Сад» була з майже з самого початку цього процесу. Ідея належить працівниці міської ради Анастасії Нечипоренко, яка асоціювала цю бібліотеку з садом: чимось домашнім, чимось теплим. Втім, не ставилося за пріоритет. Це була як одна з версій.

Голуба, як символа, розробляли студенти Львівської національної академії мистецтв. Було п’ять груп студентів. Ця концепція за спільним рішенням бібліотекарок та управління культури визнали найкращою. Голуба вважають впізнаваним птахом. Це, передусім через те, що голуб – міський птах. А бібліотека є частинкою міського простору. Крім того, регулярні відвідувачі бібліотеки пригадують, як раніше ще голуби прилітали на сходи, на перила і не вступались, до тих пір, поки їх не покормили. Ймовірно це зауважили і студенти-автори символа.

Нові можливості для небібліотечної діяльності

Під час офіційного відкриття Бібліотеки Саду Управління молодіжної політики провело тут панельну дискусію про ймовірну співпрацю бібліотеки з молодіжними організаціями. Йшлося, зокрема, про те що у ній сприятливі умови аби робити сходини пластового осередку.

Раніше в міській раді вели мову щодо такої. Серед відвідувачів бібліотеки є пластуни з Рясної-Руської. Ще до ремонту пластунка Анастасія Петрів, провела презентацію їх діяльності з кінопереглядом. Діти на це дуже добре відреагували. Відтак, є вагомі аргументи сподіватись на регулярну співпрацю.

Цього тижня створили безкоштовний дитячий гурток з вивчення англійської мови: це три рази на тиждень, по три години для різних вікових категорії, це 4-6, і  7-8 років. Педагог-організатор Надія. Гурток підпорядкований мережі дитячих клубів Шевченківського району.

Плани

У планах бібліотеки робота і у подвір’ї, наприклад інтелектальні змагання для дорослих «Що?Де?Коли?», проводити пікніки. До цього також планують приготувати задній двір, щодо якого невирішений питання, –  на невеличку  земельну ділянку зазіхають сусіди. Наразі виготовляють документи на повернення землі бібліотеці.

На все населення Рясного і Кам’янки є дві медіатеки: Сад і Смарт. Хтось може відвідувати одну, хтось – іншу. Обидві вже неодноразово робили заходи спільно: мистецький конкурс і екологічний захід. Якщо Смарт-бібліотека вже навчає відвідувачів цифрової грамоти, то у Бібліотеки Сад наразі це план, але відповідна техніка тут є на другому поверсі. Комп’ютер на першому поверсі – для обліку, на ньому вже встановили спеціальне програмне забезпечення COHA, також є техніка для друку, копіювання документів.

На стінах бібліотеки планують експонувати малюнки чи фотографії, аби населення дізнавалось щось про свій мікрорайон.

Зараз у бібліотеці є дві бібліотекарки: Оксана Заграй (завідувачка) і Галина Гафнер (бібліотекар другої категорії). На 13 липня заплановано знайомство з педагогом-організатором гуртка англійської мови Надією, яка є штатною працівницею Дитячих клубів Шевченківського району.

Фотографії з сайту міської ради, фейсбук-сторінки бібліотеки та управління молодіжної політики.

Автор Юрко Семашко.

Comments

comments